Psychodietetyka z elementami dietetyki klinicznej
Nazwa studiów: Psychodietetyka z elementami dietetyki klinicznej
Oferta studiów podyplomowych Psychodietetyka z elementami dietetyki klinicznej skierowana jest do osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Jego filary oparte są o zrozumienie zasad prawidłowego żywienia, psychologii, aktywności fizycznej i diagnostyki laboratoryjnej.
Ogólne cele kształcenia: Przygotowanie słuchaczy do prowadzenia klientów, w holistycznym podejściu do zdrowia, łączącym dietetykę kliniczną i psychologię poprzez: zrozumienie relacji między psychologią a żywieniem, psychodietetyczną pracą z klientem oraz spersonalizowanym podejściem do planowania jadłospisów.
Liczba semestrów: Studia trwają 2 semestry i obejmują 437 godziny. W trakcie każdego semestru zakłada się organizację 8 zjazdów w formule hybrydowej. Zajęcia teoretyczne (wykłady i część ćwiczeń) odbywać się będą on-line, natomiast praktyczne w obiektach Filii AWF w Białej Podlaskiej.
Opłata za studia: 4.500 zł (całość)
Przewidywany termin rozpoczęcia studiów: październik 2024 r.
Zajęcia w I semestrze zaplanowane są w terminie październik – styczeń 2025 r. w 8 zjazdach weekendowych (piątek-niedziela) co drugi tydzień, w tym 6 spotkań on-line i 2 w kontakcie. Semestr zakończony zjazdem zaliczeniowym, który odbędzie się w lutym. Zajęcia w II semestrze zaczynają się w marcu (8 zjazdów weekendowych 4 spotkania on- line i 4 potkania stacjonarne) i kończą w czerwcu 2025 egzaminem końcowym.
Rekrutacja: nabór ciągły
Wymagania wstępne:
Studia podyplomowe przeznaczone są dla absolwentów studiów I i II stopnia kierunków: medycznych, dietetyki, psychologii, wychowania fizycznego, kosmetologii, trenera personalnego
Wymogi końcowe:
Złożenie egzaminu dyplomowego z wynikiem pozytywnym
Moduły kształcenia:
Moduł I. Podstawy komunikacji i dietetyki
I. 1. Psychologia ogólna
I. 2. Psychologia kliniczna
I. 3. Podstawy dietetyki
I. 4. Podstawy diagnostyki laboratoryjnej
1. 5. Aktywność fizyczna
1. 6. Świadomość ciała
Moduł II. Zaburzenia odżywiania i gospodarki węglowodanowej
II. 1. Zaburzenia odżywiania anoreksja bulimia
II. 2 Metody leczenia nadwagi i otyłości
II. 3 Zaburzenia gospodarki węglowodanowej insulinopodobność, cukrzyca typu I i II
Moduł III. Zaburzenia hormonalne i schorzenia dermatologiczne
III. 1 Wybrane schorzenia skóry
III. 2 Choroby tarczycy
III. 3 Zaburzenia płodności
III. 4 Alergie pokarmowe
Moduł IV. Studium przypadków
IV. 1 Studium przypadku – postępowanie psychodietetyczne w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
IV. 2 Studium przypadku – postępowanie psychodietetyczne w chorobach jelit, alergiach pokarmowych
IV. 3 Studium przypadku – postępowanie psychodietetyczne w chorobach skóry
IV. 4 Studium przypadku – postępowanie psychodietetyczne w zaburzeniach hormomalnych
Informacje: podyplomowe.bp@awf.edu.pl
Dodatkowe informacje dotyczące założeń programowych oraz przebiegu studiów: anna.kondraciuk@awf.edu.pl
Zapraszamy!
PROGRAM KSZTAŁCENIA KIERUNKOWE EFEKTY UCZENIA SIĘ PLAN STUDIÓW PODYPLOMOWYCH KARTY PRZEDMIOTÓW